
Dementievriendelijk door de ogen van
Een dementievriendelijke gemeenschap kent vele vormen. Op deze pagina vind je verhalen en interviews uit Brabantse gemeenten over wat dementievriendelijk betekent voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.
Heb jij zelf een interessant verhaal of wil je jouw ervaringen delen? Laat het ons weten via info@dementievriendelijk.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Door de ogen van mevrouw Kamp en Marga Koster

Lage drempels, meer ontmoetingen en meer kennis zijn belangrijk om de samenleving dementievriendelijker te maken. Zo vertelt ook mevrouw Kamp, mantelzorger van haar partner met dementie. Mevrouw Kamp merkte dat zij behoefte had aan een plek waar ze samen met haar man gewoon binnen kon lopen en tijd kon doorbrengen, en kwam uit bij het Odensehuis in Roosendaal.
Door de ogen van Gerrie van der Rijt

Inmiddels zijn ze al 43 jaar getrouwd, Gerrie en Jan van der Rijt. Ze deden alles samen en bespraken alles. Zo ook het leven met dementie. Vijf jaar geleden werd bij Jan de ziekte van Alzheimer gediagnostiseerd. Openheid over het leven met dementie vinden ze ontzettend belangrijk. Gerrie: “Ervaringsverhalen delen helpt!”
Door de ogen van mevrouw Veenstra en mevrouw Van Gils

Mevrouw Veenstra en mevrouw Van Gils hebben allebei dementie en komen vaak bij de Geheugenwerkplaats in Kaatsheuvel. De Geheugenwerkplaats is een inloop- en ontmoetingsplaats voor mensen met dementie en geheugenproblemen en hun naasten. Een mooi voorbeeld van een lokaal dementievriendelijk initiatief, waar ontmoeten en warme zorg hand in hand gaan.
Door de ogen van Rinus uit Helmond

Rinus*, bijna negentig, is een de vaste deelnemers van de beweeggroep van Chaib el Maach, buurtsportcoach bij Jibb+ in de gemeente Helmond. Hij is mantelzorger van zijn partner met dementie en vertelt zijn persoonlijke verhaal.
Door de ogen van Hariette en Luuk

Openhartig vertelt Harriette samen met haar zoon Luuk over het leven met dementie en hun rol als mantelzorger. “We hebben er samen ontzettend veel over gepraat, samen gehuild en het rustig aan onze naaste omgeving verteld.”
Door de ogen van Kitty en Jac uit 's Gravenmoer

Al bijna 50 jaar zijn Jac en Kitty uit ’s Gravenmoer getrouwd. Ondanks het feit dat Jac drie jaar geleden de diagnose Alzheimer kreeg, blijven ze samen de dingen doen die ze altijd deden, waar nodig in een aangepast ritme. Ze zijn open over de ziekte. Dan weten de mensen wat er speelt, aldus Kitty. “Jac blijft echt actief betrokken en is niet bang om fouten te maken. Dat vind ik zo knap, hij gaat er niet onder gebukt dat hij dementie heeft.”
Socav vergroot de eigen regie

De eerste inzichten van SOCAV In de thuissituatie Een interview met Ralf Huijbregts (Avoord, projectleider SOCAV) en Hennie Lambregts (SOCAV-trainer) over het SOCAV -project en de eerste inzichten.
SOCAV: een vernieuwde persoonsgerichte zorg-aanpak

Als onderzoeker van Tilburg University werkt Femke Stoutjesdijk sinds 2019 samen met het RadboudUMC en Avoord aan de doorontwikkeling van de SOCAV-aanpak voor gebruik in de thuissituatie. SOCAV is een vernieuwende persoonsgerichte zorg-aanpak.
SOCAV: naar betekenisvol handelen en een attitudeverandering

Vaardigheden die al lang verdwenen leken worden weer aangeboord. Maar wat betekent dat concreet? En hoe werkt dit in de thuissituatie? Maud Graff, Hoogleraar Ergotherapie en Lieve Roets, gedragsdeskundige en senior-onderzoeker, leggen uit.
Werken aan een DVG in coronatijd

Voor een DVG-netwerk kan het in deze ‘coronatijd’ een uitdaging zijn om van betekenis te zijn voor de doelgroep. Met een aantal Brabantse DVG’s zijn we begin dit jaar in een online kennissessie op zoek gegaan naar wat er nu nodig is en wat er nog wél kan.
Ageism en beeldvorming

Ouder worden wordt (onbewust) geassocieerd met negatieve stereotyperingen. Het is de hoogste tijd om het beeld over ouder worden bij te stellen. Lees de blog over ageism en andere beeldvorming.
Congres (H)erken jij dementie? | 18 maart 2021

Op 18 maart 2021 heeft KansPlus het digitale congres (H)erken jij dementie? georganiseerd voor naasten van mensen met een verstandelijk beperking. Er waren workshops, sprekers en theater Kracht van Beleving en er werden ervaringen met elkaar gedeeld.
De invloed van de pandemie op mensen met dementie

Ouderen hebben het zwaar te verduren tijdens de corona pandemie. Vooral voor mensen met dementie is de coronatijd een frustrerende, lastige periode. In deze blog lees je de invloed van de pandemie op mensen met dementie.
Nieuwe editie LEEF! Met dementie 2021 nu te bestellen

De derde editie van het magazine LEEF! Met dementie is deze maand verschenen. Bestel hier jouw exemplaar
Tips Bewegen en Dementie

Voor mensen met geheugenproblemen is bewegen heel gezond. Wij hebben een aantal tips om lokaal aan de slag te gaan met bewegen in de dementievriendelijke samenleving maar ook om mensen met dementie actief betrokken te houden op een rijtje gezet.
Growdfunding derde editie Leef! Met dementie

De afgelopen twee edities (2017 en 2019) van het magazine Leef! Met dementie hebben duizenden mensen bereikt en bijgedragen aan taboedoorbreking in een dementievriendelijke samenleving. Genoeg redenen om voor een derde editie te gaan.
Corona hakt er ook in voor de mantelzorger

Ook het leven met dementie verandert in coronatijd, wat eens te meer het belang en de noodzaak van een dementievriendelijke samenleving onderstreept. Vraag en aanbod blijken elkaar in coronatijd op een nieuwe manier te moeten vinden.
Aanpak dementie kan generaties overschrijden

Goed geschreven stuk van Joop van Hezik in het Brabants Dagblad afgelopen weekend. Waarin hij het belang van een langetermijn aanpak rondom dementie onderstreept, we moeten dus blijven investeren in een Dementievriendelijk Brabant.
Op weg naar een regionaal DVG-netwerk

Alzheimer Nederland, afdeling Midden-Brabant heeft donderdag 10 september een eerste bijeenkomst gehouden om te bouwen aan een regionaal DVG-netwerk. Voor de bijeenkomst waren zeven Dementievriendelijke Gemeentes uit de regio vertegenwoordigd.
21 september: Wereld Alzheimer Dag 2020

Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. In de week rond Wereld Alzheimer Dag worden in het hele land activiteiten georganiseerd om extra aandacht aan dementie te geven. Benieuwd wat er door de DVG-netwerken wordt georganiseerd?
Boekenlegger Dementie op jonge leeftijd

Dementie op jonge leeftijd is lastig vast te stellen. Vaak valt gedragsverandering meer op dan geheugenproblemen. Archipel Zorggroep uit Eindhoven heeft daarom een boekenlegger ontworpen om meer bekendheid hier over te geven.
Samen voor een goede ondersteuning Mantelzorgers

De afgelopen maanden waren vooral voor (thuiswonende) mensen met dementie en mantelzorgers anders dan normaal. Met een interdisciplinair gezelschap uit Midden-Brabant hebben we samen gekeken hoe we daar een passend antwoord op kunnen bieden.
Verstandelijke beperking en Dementie: Mariëlla

Mariëlla heeft het Syndroom van Down. Ze groeit op in een groot gezin met acht kinderen. Het was een hechte club. Kinderen en ouders waren van mening: 'ook voor Mariëlla moet alles zo gewoon mogelijk gaan.'
Syndroom van Down en Dementie

Drie zussen uit Noord-Brabant met een broer met het Syndroom van Down en Dementie zijn samen een initiatief gestart D2: Down & Dementie. Met hun persoonlijke verhaal willen zij bijdragen aan een betere kwaliteit van leven van mensen met Down & Dementie.
Corona en dementie

Wat betekent de coronacrisis voor de mensen met dementie en hun mantelzorgers? De maatregelen raken hen hard. We zien dat er veel wordt gedaan om mensen met dementie en hun mantelzorgers, waar mogelijk, te ondersteunen in deze moeilijke tijden.
Verstandelijke beperking en Dementie: Joost

Joost heeft het syndroom van Down en krijgt rond zijn vijftigste te maken met dementie. Het verhaal gaat over wat dit betekend heeft voor Joost én zijn familie.
Focusbrief voor gemeenten 2020

Alzheimer Nederland heeft 5 speerpunten voor gemeenten opgesteld namens mensen met dementie en hun mantelzorgers met als doel: de dementiezorg verbeteren. Een urgente uitdaging waar Alzheimer Nederland u graag bij helpt.
Nederland overschrijdt de bredere Europese trend

Nederland overschrijdt de gemiddelde Europese trend van verdubbeling van het aantal mensen met dementie. Een belangrijke factor bij deze verandering lijkt de toename van het aantal mensen ouder dan 70.
Dementievriendelijk Brabant: levensbrede aanpak

Dementiezorg voor Elkaar ging in gesprek met Wies Arts, programmamanager Dementievriendelijk Brabant. Deel 1 van een tweeluik: levensbrede aanpak.
Dementievriendelijk Brabant: Impact meten

Dementiezorg voor Elkaar ging in gesprek met Wies Arts, programmamanager Dementievriendelijk Brabant. Deel 2: Impact meten.
Verstandelijke beperking en dementie: Sieger

In Voorburg staat Phila Heeswijk, een locatie van Philadelphia Zorg. Hier wonen mensen met een verstandelijke beperking. Een van hen is Sieger, 62 jaar.
Door de ogen van mevrouw Kamp en Marga Koster

Oproep proeftuinen

In maart 2020 gaan we vanuit het samenwerkingsverband ‘(H)erken jij dementie?’ starten met een proeftuin voor minimaal 5 deelnemende organisaties. Hierin werk je als organisatie aan een eigen vraagstuk/thema die je uit een zelfbeoordelingsscan haalt.
Week van dementie in Eindhoven

In Eindhoven wordt van 20 t/m 26 oktober de week van de dementie gehouden. Klik door voor het programma!
Gezocht: Ambassadeur of belangenbehartiger

Alzheimer Nederland, afdeling Zuidoost Brabant streeft ernaar dat er in iedere gemeente in de regio een ambassadeur of een belangenbehartiger is. Wil je helpen dat doel te bereiken?