Groeiende groep, beter in beeld

Mensen met een verstandelijke beperking hebben een grotere kans dementie te krijgen. Bovendien manifesteert de ziekte zich vaak veel jonger dan gemiddeld het geval is. Doordat ook mensen met een verstandelijke beperking –in lijn met de algemene trend- steeds ouder worden, zal dementie onder deze doelgroep vaker voorkomen. Diagnostiek en dementiezorg vragen bij deze doelgroep om specifieke expertise. Toch krijgt deze problematiek nog weinig aandacht in onderzoek, beleid en praktijk. Onder de noemer ‘(H)erken jij dementie bij mensen met een verstandelijke beperking?' werkten we multidisciplinair en landelijk samen om deze doelgroep beter in beeld brengen en de zorg en ondersteuning voor deze mensen verbeteren. Het project is een samenwerking tussen praktijk- en onderzoeksorganisaties, kennisinstellingen, belangenorganisaties en onderwijs.

Vanuit Dementievriendelijk Brabant zetten wij een (regionaal) duurzaam en deskundig multidisciplinair netwerk op. Doel: kennisdelen en bijdragen aan goede dementiezorg voor mensen met een verstandelijke beperking. In het project werkten we aan betere zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en een verstandelijke beperking. We werkten aan bewustwording van de problematiek, betere positionering van het onderwerp én kennisdeling. Op deze projectpagina vind je de resultaten. 

Meer weten over het project of andere deelprojecten?

Bekijk dan het kennisplein van de gehandicaptensector. Hier vind je meer informatie over het samenwerkingsverband (H)erken jij dementie? en de verschillende deelprojecten

Het project

Het project richtte zich op zowel formele als informele ondersteuners. Hen toerusten om beter te signaleren, te diagnosticeren en te ondersteunen door hun kennis rondom dit onderwerp te vergroten, hen vaardigheden aan te leren en hun handelingsverlegenheid weg te nemen. Het project liep tot begin 2022 en werd gefinancierd door ZonMw. 

 

Webinarreeks

In een webinarreeks delen we alle resultaten, ervaringen en leerlessen uit het project (H)erken jij dementie* bij mensen met een verstandelijke beperking. In elke aflevering gaan we in op één van de zes deelprojecten.

WEBINAR DEELPROJECT 1: BEWUSTWORDING EN DE CAMPAGNE

WEBINAR DEELPROJECT 2: HET TOERUSTEN VAN NAASTEN EN CLIËNTEN

WEBINAR DEELPROJECT 3: DOSSIERONDERZOEK

WEBINAR DEELPROJECT 4: HANDREIKING

WEBINAR DEELPROJECT 5: PROEFTUINEN

WEBINAR DEELPROJECT 6: HET OPZETTEN VAN EEN REGIONAAL, MULTIDISCIPLINAIR NETWERK

 

Boeken en publicaties

Verstandelijke beperking en dementie van Diana Kerr
De dag door met dementie van Anneke van der Plaats
De wondere wereld van dementie van Anneke van der Plaats
Jenny's dagboek van Karen Watchman (University of the West of Scotland); Irene Tuffrey-Wijne (St Georges University of London en Kingston University) en Sam Quinn (University of the West of Scotland)

In de publicatie 'Zo maken we de samenleving dementievriendelijk' staat een artikel van Alain Dekker, Neurowetenschapper aan de Rijksuniversiteit Groningen en het UMC Groningen over 'Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking'.

BESTEL PUBLICATIE

 

Interviews en verhalen

Meer informatie

(H)erken jij dementie (bij mensen met een verstandelijke beperking)?
Dit is de landelijke campagnepagina van het project ‘(H)erken jij dementie?’. Hier vind je campagnematerialen om mee aan de slag te gaan. Je kunt de materialen downloaden en gebruiken om meer bekendheid te geven aan dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Het is ons doel om iedereen die in contact staat met iemand met een verstandelijke beperking te laten zien dat dementie voor kan komen. Met deze campagne hopen we dat het bewustzijn hiervan wordt vergroot. Er zijn posters, filmpjes, en social media-middelen beschikbaar.
Lees meer

Belangennetwerk verstandelijk gehandicapten
Website van Kansplus, het belangennetwerk verstandelijk gehandicapten. Op deze pagina vind je informatie over wat te doen bij een vermoeden van dementie bij uw naaste met een verstandelijke beperking. 
Lees meer

Dementietafels
Overzicht van alle dementietafels in Nederland. Dementietafels zijn erop gericht om op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan over ouder worden, dementie en mensen met een verstandelijke beperking. Dementietafels zijn gericht op zowel naasten als professionals.
Lees meer (www.dementietafel.kansplus.nl/)

Praktijkvragen over dementie bij mensen met (zeer) ernstige verstandelijke (en meervoudige) beperkingen.
Projectpagina van een gerelateerd ZonMw project waarin twee praktijkvragen van familieleden en zorgmedewerkers centraal staan: Hoe uit dementie zich bij mensen met (Z)EV(M)B, en hoe kun je dit (tijdig)signaleren en diagnosticeren? De projectpagina bevat veel informatie, en je kunt je aanmelden voor updates over het project.
Lees meer

Philadelphia
Philadelphia – een organisatie die mensen met een beperking op verschillende manieren steunt (wonen, intensieve zorg of ambulante begeleiding) – en tevens projectpartner in dit project bieden op hun website ook informatie over dementie bij een verstandelijke beperking.  
Lees meer

Dementietafel(s)

Regelmatig worden er door het land Dementietafels georganiseerd. De Dementietafel is bedoeld voor familieleden, mantelzorgers en professionele hulpverleners van mensen met een verstandelijk beperking met dementie. Aan de Dementietafel kunnen zij in een ontspannen en open sfeer ervaringen uit te wisselen over de zorg en ondersteuning. Uiteindelijk wil de Dementietafel ervoor zorgen dat de zorg en ondersteuning voor mensen met verstandelijke beperking en dementie verbetert en daarmee hun kwaliteit van leven. Meer weten over wat de Dementietafel is en wat een Dementietafel te bieden heeft? Bekijk dan de folder.

Folder dementietafel

Samenwerkingspartners

Samenwerkingspartners: Vilans, Philadelphia, Alzheimer Nederland, Kans Plus, Tranzo, Academische werkplaats leven met een verstandelijke beperking Universiteit van Tilburg, Hanzehogeschool Groningen, Erasmus MC, Universitair Medisch Centrum Groningen en de VU.