Groen doet goed: natuurbeleving in de wijk voor mensen met dementie

Door Anke van der Made

Groen doet goed: natuurbeleving in de wijk voor mensen met dementie

Tijd doorbrengen ‘in het groen’ is goed voor iedereen. Voor mensen met dementie en hun mantelzorgers kan het nog meer betekenen: ontmoeting, deelname aan activiteiten buitenshuis en positieve beleving. Groen heeft een positief effect op het gevoel van welbevinden en gezondheid, en ‘iets doen met groen’ biedt bovendien mogelijkheden om mee te blijven doen in de samenleving. Groen in de buurt kan bijdragen aan het welbevinden van mensen met dementie en hun mantelzorgers en draagt zo bij aan een dementievriendelijke gemeenschap.

Langer thuis wonen
Het is bijzonder te ervaren hoe natuur alle zintuigen kan activeren. Natuurbeleving kent vele facetten: zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Om natuur te beleven hoef je niet ver weg te gaan, vaak zijn er ín de wijk al voldoende mogelijkheden. Het groen in je eigen buurt, wijk of dorp heeft al veel te bieden. Het buurt- of gemeenschapshuis kan hierbij een belangrijke rol spelen: er is vaak voldoende openbaar groen aanwezig en het is een plek die vaak al veel mensen aantrekt en daarmee garant staat voor ontmoeting.

Groen en een ‘groene dagbesteding’ in de buurt of wijk vergroot de mogelijkheid voor mensen met dementie en hun mantelzorgers om te blijven participeren, eigen regie te voeren en hun netwerken uit te breiden. Het is van belang ontmoetingen tussen mensen met dementie, mantelzorgers en andere bezoekers van de buurthuizen te stimuleren, en het gebruik van groen is hiervoor een mooie manier. Zo vergroten we individuele en sociale hulpbronnen en wordt het makkelijker om langer thuis te blijven wonen. Zo kunnen mensen met dementie zelf aan de slag als vrijwilliger, of zelf in de tuin werken: zelf actief blijven en contacten onderhouden.

Groen in je eigen buurt
Het project ‘Groen in de buurt’  – een samenwerking tussen de BRIZ, ’t Heft, de PGraad en de NAHF – legt de focus op het gebruik van groen en het initiëren van ‘groene activiteiten’ rondom dorps- of buurthuizen, de ontmoetingsplekken bij uitstek in eigen dorp, wijk of buurt. Denk aan het samen bijhouden van een moestuin, siertuin of plantsoen of het samen koken met zelf geoogste vergeten groenten. Kortom: het beleven van groen in de eigen omgeving.

‘Groen in de buurt’ heeft een inspiratiegids ontwikkeld die in beeld brengt wat de mogelijkheden zijn van het gebruik van groen in en rondom het gemeenschapshuis. Er worden vijf mooie voorbeelden geportretteerd, en er is een lijst met tips over hoe je zelf kunt werken aan het gebruik van groen in en rondom jouw gemeenschapshuis.

Do’s en don’ts
Het project ‘Groen in de buurt’ heeft verschillende tips opgeleverd voor wanneer je meer groen in jouw buurt wil, je ‘groene’ activiteiten voor mensen met dementie wil organiseren of als je bijvoorbeeld op zoek bent naar financiering voor jouw initiatief. Hieronder enkele van de tips:

  • Een initiatief kan klein starten en klein blijven. Niet elk initiatief hoeft iets groots te worden. Kleine initiatieven zijn net zo belangrijk en worden zeer gewaardeerd.
  • Zorg dat groen in de buurt en de activiteiten breed worden gedragen. Betrek dus ook scholen, verenigingen en (zorg)instellingen bij je plannen. Zo straalt je initiatief betrokkenheid uit en zorg je dat je over voldoende vrijwilligers beschikt
  • Neem bij de inrichting van het groen contact op met iemand die bekend is met het inrichten van groenvoorzieningen voor mensen met dementie. Deze persoon kan met zijn of haar kennis en ervaring samen met gebruikers de locatie op de juiste manier inrichten.

Wilt u informatie of zelf aan de slag met dit thema, dan kunt u contact met ons opnemen via info@dementievriendelijk.nl

 

Bekijk de inspiratiegids