Dementievriendelijk door de ogen van mevrouw Veenstra en mevrouw Van Gils
Door Arlieneke Ouwehand en Eline van der Meer
Mevrouw Veenstra en mevrouw Van Gils hebben allebei dementie en komen vaak bij de Geheugenwerkplaats in Kaatsheuvel. De Geheugenwerkplaats is een inloop- en ontmoetingsplaats voor mensen met dementie en geheugenproblemen en hun naasten. Een mooi voorbeeld van een lokaal dementievriendelijk initiatief, waar ontmoeten en warme zorg hand in hand gaan.
Ontmoeten
“Ik kom graag bij de Geheugenwerkplaats”, vertelt mevrouw Van Gils. “Het brengt veel gezelligheid en plezier, maar ook ondersteuning. Je kunt er altijd terecht. Het helpt je om er eens uit te gaan en betrokken te blijven.” Mevrouw Veenstra: “Wij hebben elkaar hier leren kennen. Het is fijn om je verhaal kwijt te kunnen. Ik vind het heel prettig dat er een plek is waar je elkaar kunt ontmoeten en waar alle voorzieningen zijn.” De ongedwongen en laagdrempelige sfeer is belangrijk voor mevrouw Veenstra en mevrouw Van Gils. “Het maakt het prettiger om je eigen verhaal te delen wanneer mensen hetzelfde meemaken als jij.”
Geheugenfitness
Mevrouw Veenstra: “Ik vind het belangrijk om mijn hersenen te blijven trainen.” Ze maakt graag puzzels, en bij de Geheugenwerkplaats doen ze ook Geheugenfitness. Bij Geheugenfitness worden door middel van vragen herinneringen opgehaald, liedjes gezongen of spreekwoorden en spreekwoorden geoefend. Dit wordt veelal in spelvorm gedaan. Mevrouw Veenstra: “Je ziet de mensen ook glunderen, zodra we met die dobbelsteen gaan gooien.” Marlies Smulders is dementieconsulent en initiatiefnemer van de Geheugenwerkplaats: “Naast Geheugenfitness doen we ook Breinfit. Bij Breinfit zijn de mensen zowel fysiek als mentaal actief bezig.” Marlies: “Door beweging en geheugenfitness zal het geheugen niet veel verbeteren, maar je kunt het hiermee wel actief en op peil houden.” Ook zijn er bij de Geheugenwerkplaats verschillende gespreksgroepen. “Daar gaan we echt met elkaar in gesprek over wat er speelt en hoe je met veranderende situaties omgaat.” Mevrouw Veenstra: “Soms weet je niet alles meer of je kunt dingen niet meer vinden. Ik vind het lastig dat dat steeds moeilijker gaat.” Ook voor partners en naasten van mensen met dementie is er een gespreksgroep. Hier kunnen zij elkaar ontmoeten en ervaringen delen.
Steun van de omgeving
De diagnose van de ziekte van Alzheimer bracht veel teweeg. Mevrouw Van Gils: “Ik schrok ontzettend van de diagnose en vooral in het begin was ik erg bang. Hoe zou mijn omgeving reageren? Ik was ook boos. Waarom moet dit mij overkomen?” Samen met haar man probeert ze alles een plek te geven. “Hij is er altijd, en dat is heel fijn”, vertelt ze. Mevrouw Veenstra: “Je krijgt zo plompverloren te horen dat je de ziekte van Alzheimer hebt. Maar wat gebeurt er dan? Dat vertelt niemand. Je krijgt een flinke klap in je gezicht. Maar mijn man en ik spelen het samen klaar. ”
Inzicht biedt uitzicht
Beiden doen nog zoveel mogelijk zelf. “Sommige mensen reageren wel eens van ‘Goh, dat je dat nog kunt’” vertelt mevrouw Van Gils. “Maar ik mankeer natuurlijk niks aan mijn handen. Ik vind het juist heel belangrijk om iets te dóen.” Soms weet de omgeving niet hoe ermee om te gaan, door het ontbreken van de juiste kennis over dementie, of door het taboe dat erop rust. “Ja, het is voor familie en vrienden moeilijk in te schatten wat je wel en niet kunt.” Omgaan met mensen met dementie vraagt om specifieke kennis en vaardigheden. Trainingen en scholing zijn daarom ontzettend belangrijk. Mevrouw Van Gils: “Ik denk dat het zou helpen als de omgeving er meer over weet, dat anderen ook beter weten hoe ze kunnen reageren.” Haar oudste kleindochter heeft het goed in de gaten. “Dan zegt ze: ‘Het geeft niet oma, wanneer u iets vergeet. Dan schrijf ik het voor u op. Heel onbevangen, dat is zo fijn.”
Je kunt meer lezen over lokale dementievriendelijke initiatieven in onze kennisbank. Ook vind je hier meer informatie over diverse trainingen en scholing.
“ Het maakt het prettiger om je eigen verhaal te delen wanneer mensen hetzelfde meemaken als jij. ”