Verenigingen en clubs - Blijven meedoen, ook met dementie

Van jongs af aan ben je lid van de voetbalclub bij jullie in het dorp. Eerst als speler in de verschillende teams, van de F-jes, het A-team, naar de senioren en daarna ging je gewoon voor de lol af en toe een balletje trappen. Later hielp je met het geven van trainingen, draaide je bardiensten en zat je natuurlijk op de tribune als het eerste elftal speelde. Maar nu ben je op leeftijd en werkt je geheugen niet meer zo goed mee. Zelfstandig naar de club gaan lukt niet meer. Hoe moet dat nu? Want je wil er nog zo graag bij blijven horen.

Hier ligt de uitdaging voor vele verenigingen en clubs. Hoe kunnen zij ervoor zorgen dat mensen met dementie toch mee kunnen blijven doen? Vaak is minder nodig dan gedacht om deze groep er actief bij betrekken. Bij het organiseren komen meerdere aspecten kijken, zoals het regelen van vervoer of gezelschap bij het kijken van een wedstrijd. Verder kan een club bijvoorbeeld voorlichting geven aan clubleden over dementie en hoe hiermee het beste om te gaan.

Mogelijkheden voor verenigingen en clubs

Sophie kan door haar geheugenproblemen niet meer bridgen. Toch komt zij nog elke week bij onze club. We gaan dan om de beurt met een groepje jokeren.

Maria van de Wouw, lid bridgeclub

Samen zingen

Mooi initiatief uit Oisterwijk waarbij mensen met dementie en mantelzorgers samen een koor vormen met heuse optredens.

Bekijk hier een fragment