Mijn buurvrouw heeft dementie - Wat kan ik doen om haar te helpen?

In de straat waar je woont zie je de mensen ouder worden. Ook valt je op dat je buurvrouw wat vergeetachtiger wordt. Je vraagt je daarom af wat je zou kunnen doen om haar leven wat aangenamer te maken, zodat ze zo lang mogelijk in haar eigen huis kan blijven wonen met haar partner.
Hiervoor zijn veel mogelijkheden: ga in gesprek met elkaar, vraag naar haar wensen, biedt aan om de container buiten te zetten, doe wellicht een keer de boodschappen, breng haar naar de kerk en vraag ook de partner eens waar hij behoefte aan heeft.

Vind je dit lastig en heb je meer tips nodig over hoe je omgaat met mensen die vergeetachtig zijn of Alzheimer hebben? Dan bieden wij de online training 'GOED omgaan met dementie' aan, waarvoor je je direct kunt aanmelden. Meld je aan via deze link.

Je kunt natuurlijk ook andere buurtbewoners vragen of ze jouw buurvrouw met geheugenproblemen samen met jou willen helpen. Als je dan nog meer wilt doen kun je uiteraard lid worden van een lokaal netwerk dementievriendelijk. Wil je weten of er in jouw gemeente al een dementievriendelijk netwerk bestaat? We helpen je graag verder!

Mogelijkheden voor buurtbewoners

Als mijn buurvrouw rond zonsondergang wat verward is laat ik gewoon even met haar mee de hond uit.

Mirjam Laakveld, buurvrouw van Petra

Hoe help ik mijn buurvrouw met dementie

We zijn al heel lang buren, drinken af en toe samen een kop koffie, spreken elkaar kort even op straat, en houden tijdens de vakantie een oogje in het zeil en geven de planten water. Maar we lopen de deur zeker niet plat bij elkaar. Nu vertelde mijn buurvrouw onlangs dat zij beginnende dementie heeft, dat was wel even schrikken, maar tegelijk vraag ik mij af wat ik kan doen om haar te helpen?

 

 

 

Praktische tips