Dementie uit de taboesfeer
In 2020 heel Brabant dementievriendelijk
Wat willen we bereiken?
Brabant (statistieken Provincie Noord-Brabant) is in Nederland koploper in vergrijzing. De verwachting is dat het huidig aantal mensen met dementie van ruim 34.000 toeneemt tot een aantal van bijna 61.000 in 2030. De urgentie om aan de slag te gaan met 'dementievriendelijke gemeenten of gemeenschappen' groeit dus letterlijk met de dag.
In een Dementievriendelijke Gemeente ofwel Gemeenschap (DVG) is aandacht voor de situatie waarin mensen met dementie én hun mantelzorgers verkeren. Inwoners en lokale partijen werken samen aan allerlei initiatieven die de levenskwaliteit van deze groep kwetsbare mensen vergroot. In tien doelstellingen is geformuleerd waar een dementievriendelijke gemeenschap naar streeft. Zoals bijvoorbeeld kennis vergroten en ontmoetingen organiseren tussen mensen met en zonder dementie. Zo willen we uiteindelijk taboes doorbreken en bereiken dat mensen veilig thuis kunnen blijven wonen.
Het algemene beeld over dementie is eenzijdig negatief. Vaak wordt gefocust op de terminale fase, terwijl die periode relatief een klein deel uitmaakt van het totale ziekteproces: gemiddeld twee van de totale acht jaar. Natuurlijk is dementie een moeilijk proces, maar het blijft gaan om MENSEN met een ziekte maar vooral ook MET MOGELIJKHEDEN. Daarom werken wij aan een andere, positievere beeldvorming. Alleen als het taboe doorbroken wordt kunnen mensen die leven met dementie zich volwaardig mens blijven voelen.
De Programmaraad Psychogeriatrie (PGraad) en Zet helpen met het programma 'Brabant: in 2020 Dementievriendelijk' Brabantse gemeenten om zich hard te maken voor een dementievriendelijke gemeenschap.