LEEF! MET DEMENTIE
In het magazine ‘LEEF! Met dementie’ lees je persoonlijke en inspirerende verhalen over mensen met dementie en hun naasten, waarin ze vertellen over de mogelijkheden die er nog wél zijn! Naast deze verhalen kun je alles lezen over de nieuwste ontwikkelingen rondom dementie, en hebben we een aantal prikkelende columns en interessante boekentips voor je! We willen het taboe rondom dementie doorbreken en mensen met dementie een podium geven.
DERDE EDITIE
Ook deze derde editie van het magazine draagt bij aan een dementievriendelijke samenleving. En dat is belangrijk, want één op de vijf mensen krijgt dementie. Hiermee groeit met de dag de urgentie om aan de slag te gaan met het waarborgen van de kwaliteit van leven van zowel mensen met dementie als van hun mantelzorgers. Het magazine is een mooi hulpmiddel en verdient een prominente plaats op leestafels in bibliotheken, restaurants, cafés, huisartspraktijken, (sport)verenigingen of andere openbare plekken.
Je kunt het magazine kosteloos bij ons opvragen. Wil je meer exemplaren ontvangen? Dan betaal je de verzendkosten.
ARTIKELEN UIT HET MAGAZINE LEEF! DERDE EDITIE
Samen aan de slag met oud-Hollandse gerechten
Kleinkinderen die samen met opa of oma koken en eten. Zo simpel is de basis van het project Groen & Grijs, bedacht door rendonderzoeker en conceptontwikkelaar Melissa de Laat. Het blijkt een gouden formule te zijn die zelfs de coronacrisis overleeft.
We moeten als maatschappij iets doen
Bart Lips (65) werkt al 25 jaar met en voor mensen met dementie. Sinds twee jaar is hij kartrekker van het Dementievriendelijk Netwerk in Sint-Michielsgestel. Hij wil zorgen dat het taboe rondom dementie verdwijnt.
Contacthonden voelen mensen feilloos aan
Ze zorgen voor een glimlach op het gezicht, een moment van steun en een gevoel van ‘ik doe ertoe’. Maar ze zijn ook een essentiële aanvulling op de zorg: de vrolijke contacthon-den dementie van Stichting Blijf. Ze werken samen met hun baasjes met bewoners van woonzorgcentra door heel Nederland, en dat werpt zijn vruchten af.
Corona & Dementie
De coronacrisis heeft een ongekende impact op mensen met dementie en hun mantelzorgers. Uit de Dementiemonitor van Alzheimer Nederland blijkt dat 61 procent van de mantelzor-gers zich meer belast voelt dan voorheen. Hoe kunnen we het hen makkelijker maken?
Dit is mijn tweede huis
Gerie heeft sinds vijf jaar alzheimer. Ze is vergeetachtig en heeft daarom begeleiding nodig. Haar vrouw is mantelzorger en helpt waar het kan. Om haar te ontzorgen, gaat Gerrie sinds een paar jaar naar de dagbesteding van Convivio: "Hier voel ik me net zo veilig als thuis".
Mijn dementie is geen geheim
Praten over dementie is niet voor iedereen die het heeft even makkelijk. Jos (86) en Joke (83) Hentenaar uit Nispen zijn een uitzondering: iedereen mag weten dat Jos in 2017 de diagnose alzheimer kreeg. Voor het stel dat al 61 jaar samen is rust er geen taboe op het onderwerp.
Dementie raakt alle lagen van de samenleving
De kans dat er snel een medicijn gevonden wordt tegen dementie, is erg klein. Tegelijkertijd bereikt de dementiezorg haar grenzen. “Als gemeenschap moeten we samen de zorg op ons nemen”, zegt Wies Arts, programmamanager Dementievriendelijk Brabant 2020 bij Stichting Zet. Dat programma is dan wel afgerond: “Maar
wij zijn nog lang niet klaar!”
Column Meike de Jong
Als nieuwslezer vraag ik steeds weer jullie aandacht om te kijken en luisteren naar nieuws uit Den Haag, China, Amerika of over de beurs. Ik vraag nu ook even jullie aandacht, maar dan vanuit mijn rol als ambassadeur voor Dementievriendelijk.
Sociale benadering dementie
Bijzonder hoogleraar Anne-Mei The staat aan de basis van de sociale benadering dementie en voert op verschillende plekken social trials uit. Samen met een team helpt ze mensen met dementie een weg te vinden in het dagelijks leven. – “Dat iets niet meer lukt, betekent niet dat je níets meer kan doen. Ik wil dat mensen met dementie een betere kwaliteit van leven krijgen.”
Terug in de tijd dankzij oude voetbalfoto's
De een is al jarenlang supporter, de ander was professioneel voetballer. Eén ding is zeker: alle deelnemers van Football Memories genieten zo van herinneringen ophalen over voetbalclub Willem II, dat de dementie of eenzaamheid even wordt vergeten. Hoe zorgt Football Memories ervoor dat mensen met dementie weer helemaal opleven?