Wat als een klant in de winkel dementie heeft?

Wat als een klant in de winkel dementie heeft

Dit is een artikel uit het Eindhovens Dagblad

Als ‘klant’ Will Peijnenburg in de KPN-winkel uitlegt dat hij niet meer in zijn telefoon kan, probeert de eerste medewerkster: ,,Wat is uw geboortejaar? Of uw postcode dan?” En als hij zich ook dat niet weet te hernneren: ,,Waar woont u?” ,,Op de Heuvelstraat kan dat?”, zegt Peijnenburg aarzelend. Kordaat gaat ze naar de Heuvelstraat op Google Maps. ,,Is dit uw huis?” ,,Nee, zo mooi woon ik niet!”

Peijnenburg is acteur, maar met situaties als deze kunnen winkelmedewerkers ook in werkelijkheid te maken krijgen. Het aantal mensen met dementie is door de vergrijzing enorm toegenomen. Volgens Alzheimer Nederland van 50.000 in 1950 tot 270.000 nu. Daarom hielden vrijwilligers op initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Veldhoven (SWOVE) gisteren een prikactie in het Veldhovense Citycentrum en omgeving om de bewustwording te vergroten en het taboe te doorbreken.

Fiets

Eerder kregen ondernemers al voorlichting van SWOVE. Maarten van het Hof bij computerzaak Hedo aan de Burgemeester Van Hoofflaan blijft rustig als Peijnenburg daar zijn fiets probeert op te halen. Het enige waar zijn ongemak aan te merken is, is zijn ietwat zenuwachtige lachje. Hij vraagt zelfs behulpzaam aan zijn collega of die een fiets heeft aangenomen. Achteraf vertelt Van het Hof dat hij moest denken aan het tv-spotje over dementie.

Als alle vrijwilligers na afloop bijeenkomen om hun verhalen te delen, blijken de ervaringen overwegend positief. Al vindt een medewerker van ABN Amro dat ze de verwarde mevrouw niet had hoeven helpen omdat ze geen klant bij hen is.

Sophia van Eeten werkt bij Bruna en had al direct door dat er iets niet klopte aan de meneer met rollator van wie de kleding niet helemaal juist zat. ,,Hij zocht zijn vrouw zei hij, dus ik probeerde eerst nog ‘ik heb geen dames in de aanbieding’ en stelde toen voor zijn vrouw te bellen.” De vrouw van de acteur speelde mee en reageerde: ,,Niet elke man met een rollator is mijn man.”

Van Eeten stond de hele ochtend alleen en kon dus geen collega inschakelen, maar had net bedacht even naar de winkel aan de overkant te gaan of de huismeester in te schakelen toen de acteur zich bekendmaakte.